Švestky ve vlastní šťávě
Sterilované švestky ve vlastní šťávě se nám v zimě budou určitě hodit k přípravě koláčů, buchet, bublaniny, žemlovky a ovocných knedlíků.
Ingredience na švestky ve vlastní šťávě:
- tvrdé, zralé švestky
- trochu cukru (nemusí být)
Švestky zbavíme stopek, dobře omyjeme, necháme odkapat, nakrájíme na půlky a odpeckujeme. Půlky švestek skládáme těsně na sebe vnitřní stranou dolů do zavařovacích sklenic. Švestky prosypeme jednou lžící cukru a zalijeme jednou lžící horké vody. Okraje naplněných sklenic otřeme, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 35 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 30 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).
Z čerstvých i sterilovaných švestek peču většinou jednoduchý a rychlý švestkový koláč s drobenkou. Je to starý a osvědčený recept.
Recept přikládám: Švestkový koláč s drobenkou
Recept přikládám: Švestkový koláč s drobenkou
Poznámka k přípravě sterilovaných švestek ve vlastní šťávě
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pokud sterilujeme jenom malé množství sklenic se švestkami ve vlastní šťávě, stačí nám větší hrnec s poklicí, na dno dát utěrku, pařák nebo dřevěnou podložku a použít vhodný teploměr.
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pokud sterilujeme jenom malé množství sklenic se švestkami ve vlastní šťávě, stačí nám větší hrnec s poklicí, na dno dát utěrku, pařák nebo dřevěnou podložku a použít vhodný teploměr.
Napsat komentář